Help Sofie! Mijn allergie is terug...

"Help Sofie! Mijn allergie is terug… weet je nog hoe erg ik het vroeger had? Ik draag nochtans nitril handschoenen, maar toch heb ik de indruk dat mijn allergie er doorheen komt."

Nitril handschoenen zijn voor mij als auto's. Ze zijn een beschermingsmiddel, net zoals een auto een vervoermiddel is. Maar net zoals de ene auto de andere niet is, geldt dit ook voor nitril handschoenen.

Goedkoop, goedkoper, goedkoopst… zo gaan bepaalde mensen met nitril handschoenen om. Want het zijn 'maar' handschoenen. Maar als het 'maar' handschoenen zijn, waarom draag je ze dan? Wat is de reden dat jij handschoenen aantrekt wanneer je een behandeling gaat uitvoeren op een klant?

Net zoals een stadswagen niet bepaald geschikt is voor het Circuit van Spa-Francorchamps, zijn handschoenen die uitsluitend persoonlijke bescherming bieden niet altijd resistent tegen chemicaliën zoals gels of acrylaten. Je leest het goed… niet elke handschoen heeft hetzelfde toepassingsgebied. Ga altijd op zoek naar handschoenen met minstens een EN374 en liefst een extra EN455 certificering. Dergelijke certificeringen garanderen dat je werkt met medische handschoenen die ook beschermen tegen chemicaliën en micro-organismen. Het is dus niet altijd een kwestie van goedkoop, goedkoper, goedkoopst; kijk gewoon de verpakking na en ga op zoek naar EN374 en EN455 op zijn minst… dan ben je alvast veilig!

En wist je dat niet alle nitril handschoenen een 100% zuiverheid in samenstelling hebben? Vaak worden gemengde materialen gebruikt, waaronder soms ook een mix met latex, om eigenschappen zoals rekbaarheid en comfort te optimaliseren. Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent over de samenstelling van je handschoenen. Het ergste wat je kan overkomen, is dat je een allergische reactie op latex uitlokt door geen kennis te hebben van de samenstelling van je "het zijn maar handschoenen."

Dus, een 2CV of een Mercedes, that's the question!

(*)  allergie is NIET te wijten aan Abstract Producten, maar van producten waarvan de ingrediëntenlijst op het label helemaal niet overeenstemt met de realiteit, maar da’s een ander topic!)